Myślę, że możesz znaleźć wiele istniejących wątków na ten temat. Niekoniecznie zapewniają one spójne i pomocne odpowiedzi na Twoje pytanie.
Moim zdaniem to, co aplikacja Fiata i odczyty z deski rozdzielczej podają jako 100%, jest w pewien sposób poniżej rzeczywistej maksymalnej pojemności akumulatora, więc ładowanie do 100% może nie być szkodliwe.
Niemniej jednak moim zwyczajem jest ładowanie mojego La Prima (obecnie ponad 3-letniego) przez noc do poziomu naładowania wystarczającego do przejechania kilometrów, które przewiduję na następny dzień. Większość nocy ładuję do 60%, czasem więcej.
Zatem ładuję do 100% tylko wtedy, gdy spodziewam się przejechać 130 lub więcej mil następnego dnia. Dla informacji, zimą osiągam ~3,8 mil/kWh, a latem ~4,1. Biorąc pod uwagę efektywną pojemność 37 kWh, daje to 140 lub 150 mil.
Rzadko pozwalam, aby bateria spadła poniżej 20%.
Użyłem publicznej ładowarki tylko kilka razy w życiu samochodu, ponieważ mam panele słoneczne i inteligentną ładowarkę o mocy 7 kW w domu.
Moje ustawienia ładowania pozwalają mi zdefiniować, jaki poziom naładowania potrzebuję rano i zatrzymać ładowanie po jego osiągnięciu. Używam do tego Home Assistant. Chętnie podam pełne szczegóły, jeśli jesteś zainteresowany.