Cześć, 1.2 Fiat 500 dual logic mojej córki z 2015 roku ma sporadyczną usterkę dotyczącą selektora skrzyni biegów. Problem polega na tym, że podczas jazdy jej samochodem wszystko jest w porządku. Jeździ płynnie, zmienia biegi automatyczne w górę i w dół tak jak powinien, nie ma żadnych dziwnych dźwięków itp. Zasadniczo jeździ tak, jak powinien. Ale to, co zaczęło się dziać i staje się coraz częstsze, to gdy uruchamiasz samochód lub gdy nim jechałeś i zatrzymałeś się, aby wybrać bieg wsteczny lub neutralny. Nie wybiera biegu, gdy próbujesz to zrobić w samochodzie. Wyświetla również błąd skrzyni biegów na desce rozdzielczej. Kiedy to się dzieje, nie wybiera biegu, bez względu na to, jak bardzo próbujesz użyć drążka zmiany biegów lub jeśli wyłączysz silnik i uruchomisz go ponownie kilka razy. Ale... teraz sedno sprawy. Jeśli odłączysz ujemny przewód akumulatora i podłączysz go ponownie, usterka znika i wtedy wchodzi na bieg normalnie, tak jakby nic się nie działo. Dla przykładu, kilka dni temu poszedłem dać mojej córce lekcję jazdy. Ta usterka wystąpiła od razu po uruchomieniu i wybraniu biegu do przodu. Po prostu nie chciał wbić biegu i wyświetlił błąd skrzyni biegów na desce rozdzielczej. Odłączyłem przewód akumulatora i podłączyłem go ponownie, co usunęło błąd na desce rozdzielczej i wbił bieg bez problemu. Potem poszliśmy na bezproblemową dwugodzinną lekcję jazdy???? Czy ktoś wcześniej się z tym spotkał lub ma jakieś rady dotyczące tego, co jest problemem? Wielkie dzięki, John