Fiat 500 Forum banner

Pytanie dotyczące instalacji kamery cofania

48K views 23 replies 10 participants last post by  Ke22  
#1 ·
Cześć wszystkim,

Jestem w Australii i właśnie kupiłem dla mojej żony model Fiat 500 Lounge. Chciałem zainstalować tę http://pages.ebay.com/link/?nav=item.view&id=371366716773&alt=web kamerę cofania "yada" ze względów bezpieczeństwa, ponieważ spodziewamy się dziecka. Osobiście nigdy tego nie robiłem, a zatrudnienie technika będzie kosztować dodatkowe 100 $ i więcej i nawet nie jestem pewien, czy znają się na samochodzie. Chcę więc spróbować zainstalować ją sam, a biorąc pod uwagę, że kamera cofania jest bezprzewodowa, a ekran jest zasilany po prostu przez gniazdo zapalniczki, myślę, że instalacja nie będzie trudna. Jednak, jak powiedziałem wcześniej, nigdy tego nie robiłem i chociaż obejrzałem kilka filmów na YouTube, gdzie ludzie instalują ją w ciężarówkach / normalnych sedanach I trochę się martwię, że Fiat 500 może mieć inne okablowanie światła cofania i nie ma żadnego filmu/zdjęcia osoby instalującej kamerę cofania w Fiacie 500. Dlatego zastanawiam się, czy wy, chłopaki, robiliście to wcześniej i jeśli tak, to czy możecie przesłać nam zdjęcia/filmy z instalacji lub czy wiecie, czy istnieje link do jakiejś innej strony internetowej, co byłoby bardzo pomocne.

Dzięki

Asj1031

#2 ·
Mam to w swoim Abarth (przyznam, że jeszcze nie podłączyłem tylnego widoku) i myślę, że być może chciałbyś rozważyć to jako opcję.

http://www.amazon.com/gp/product/B010H0SL9O

To dość łatwa instalacja, a dodatkowy rozmiar lustra jest naprawdę miły. Uważam, że najlepiej jest, gdy kamera wyłącza się i znika po około 30 sekundach, naprawdę fajna jednostka. Jest również tańsza, a prowadzenie kabli to w zasadzie wszystko, czym musisz się martwić i to nie powinno być zbytnio trudne.

A tak przy okazji, witamy na forum. :cool:

#3 ·
Cześć Tweak,

Dzięki za link! Powinienem je sprawdzić, ponieważ zastanawiałem się również, czy mogę dostać blackbox, a Twoja sugestia może być najlepszą opcją. Ale kilka pytań dotyczących podłączenia kamery do światła cofania. Zauważyłem, że w Fiacie 500 (zakładam, że w przypadku Abartha byłoby tak samo), okablowanie światła cofania jest nieco inne niż w innych pojazdach, gdzie okablowanie jest podłączone do gniazda, które wtyka się do jednostki światła cofania. Dlatego jestem ciekaw
A) które dwa przewody są przewodem dodatnim i ujemnym do światła cofania
B) jeśli uda mi się wpiąć/podłączyć do niewłaściwego światła, zastanawiam się, jak trudno byłoby to zmienić.
Przepraszam, moje pytanie może być trochę głupie dla ekspertów, ale tak, ponieważ to mój pierwszy raz, kiedy coś modyfikuję, chcę po prostu być bardzo ostrożny.

Dzięki

Asj1031

#4 ·
Właśnie zdecydowałem się kupić kamerę Yada, tylko dlatego, że jest bezprzewodowa, więc nie trzeba prowadzić żadnych przewodów od tyłu do przodu, ponieważ nie mam dużego doświadczenia w tego typu pracach. Zastanawiam się tylko, które dwa przewody to przewód dodatni wsteczny i przewód ujemny wsteczny ze zdjęcia poniżej????? *Zdesperowany i podekscytowany, aby podłączyć kamerę cofania w ten weekend*

Attachments

#6 ·
Właśnie zdecydowałem się na kamerę yada tylko dlatego, że jest bezprzewodowa, a więc nie trzeba prowadzić żadnych przewodów od tyłu do przodu, ponieważ nie mam dużego doświadczenia w tego typu pracach. Zastanawiam się tylko, które dwa przewody to przewód dodatni wsteczny i przewód ujemny wsteczny ze zdjęcia poniżej????? *Zdesperowany i podekscytowany, aby podłączyć moją kamerę cofania w ten weekend*
Hmm, to bardzo dobre pytanie i jak stwierdziłem, nie podłączyłem kamery cofania, a jedynie przetestowałem rozdzielczość kamery i tym podobne. Jakość jest dobra, ale jeszcze nie podłączona do świateł cofania. Chętnie sprawdzę i zobaczę, jaką pomoc mogę zaoferować, ale wyjeżdżam z miasta rano i pada deszcz (i pada cały dzień...sucks). Mam nadzieję, że ktoś inny będzie miał odpowiedź, ale jeśli nie, mogę spróbować pomóc, gdy będę miał trochę czasu po powrocie. Mam spotkania i bardzo długie nadrabianie zaległości po powrocie, więc nie obiecuję, że będzie szybko! Najprawdopodobniej sam to rozgryzłeś lub ktoś odpowiedział, więc przepraszam za obecny czas.
Bezprzewodowość może być miłą alternatywą, ale kupuj jakość, ponieważ niektóre nie oferują najlepszej jakości.

#5 · (Edited)
Wypróbuj ten organiczny czujnik cofania!

Attachments

#7 ·
Znalazłem schemat okablowania, ale słowa na tylnym świetle wydają się być trochę niewyraźne! Wątpię, żeby ktoś odpowiedział, ponieważ większość ludzi tak naprawdę nie martwi się instalowaniem światła cofania w tych małych samochodach!! Myślę, że opcją jest poczekać. Ale wszystko dobrze, ponieważ minie dużo czasu, zanim dostanę kamerę, którą zamówiłem. Dzięki za post w każdym razie!! I jedź bezpiecznie!

Attachments

#8 ·
Udało się znaleźć schemat okablowania, ale słowa na tylnym świetle wydają się być trochę niewyraźne! Wątpię, żeby ktoś na to odpowiedział, ponieważ większość ludzi tak naprawdę nie martwi się instalacją światła cofania w tych małych samochodach!! Myślę, że opcją jest poczekać. Ale wszystko dobrze, ponieważ minie dużo czasu, zanim dostanę kamerę, którą zamówiłem. Dzięki za post w każdym razie!! I jeźdź ostrożnie!
Chyba niełatwo na to odpowiedzieć. Wróciłem z imprezy... cały czas padało, ale naciskaliśmy mocniej niż kiedykolwiek i dużo się ślizgaliśmy, ale bez wypadków i problemów... może trochę więcej zabawy niż zwykle ze względu na dodatkowe niebezpieczeństwo, ale nie sądzę, żeby wszyscy tak to odczuwali. :D Wszystkim się podobało, ale niektórzy nie odczuliby tego jako WIĘKSZEGO dreszczyku emocji i większej zabawy. :)

#11 ·
Ja również byłbym tym zainteresowany. Planuję zamontować kamerę cofania, najprawdopodobniej pod tylnym cokołem, z bezprzewodowym nadajnikiem wideo, aby zminimalizować prowadzenie kabli. Rzeczywiście, z bezprzewodowym urządzeniem mógłbym mieć całą konfigurację wewnątrz tylnej klapy, z wyjątkiem jednej rzeczy: źródła zasilania.

Najwyraźniej żarówki tablicy rejestracyjnej są typu canbus, co oznacza, że jeśli pobiorę prąd dla kamery z ich przewodów, samochód dostanie szału? Jakie byłoby najbliższe źródło 12V? Oświetlenie bagażnika?

#12 ·
Ja również byłbym tym zainteresowany. Planuję zamontować kamerę cofania, najprawdopodobniej pod tylną listwą, z bezprzewodowym nadajnikiem wideo, aby zminimalizować prowadzenie kabli. Rzeczywiście, z bezprzewodowym urządzeniem mógłbym mieć całą konfigurację wewnątrz tylnej klapy, z wyjątkiem jednej rzeczy: źródła zasilania.

Najwyraźniej żarówki tablicy rejestracyjnej są typu canbus, co oznacza, że jeśli pobiorę prąd dla kamery z ich przewodów, samochód dostanie szału? Jakie byłoby najbliższe źródło 12V? Oświetlenie bagażnika?
Niektóre, a może większość, łączy się ze światłami cofania, jak rozumiem.

#14 ·
Więc.... Jak podłączyć kamerę cofania? Przepraszam, jestem nowy w majsterkowaniu przy samochodzie i nie mam pojęcia, o czym mówisz lol. Próbowałem zlecić elektrykowi samochodowemu instalację mojej kamery bezprzewodowej i powiedział, że podobno nie da się tego zrobić w Fiacie 500, co moim zdaniem nie jest prawdą, ponieważ widziałem 500 z kamerami cofania.....

#16 ·
To byłoby wspaniale... Czy wiesz, który z nich to przewód dodatni, a który uziemiający??? Jestem w Australii, a mój mały fiat jest wyprodukowany w Polsce zamiast w Meksyku (chyba dla samochodów w Stanach). Powodem, dla którego elektryk samochodowy nie mógł tego zainstalować, było tylko to, że prąd płynący z przewodów był zbyt słaby lub coś w tym stylu.

Attachments

#18 ·
Dodatni przewód światła cofania to szaro-zielony przewód. Przewód ujemny to czarny przewód, który zapewnia masę dla wszystkich tylnych świateł
/A co ze stałym źródłem zasilania?
Chciałbym podłączyć kamerę cofania w trybie „zawsze włączonym”, aby można było z niej korzystać niezależnie od biegu wstecznego.
Czy gdzieś z tyłu jest miejsce na stałe zasilanie?

#19 ·
Zainstaluj adapter bezpiecznikowy typu "add-a-circuit" w skrzynce bezpieczników i poprowadź od niego przewód do miejsca, w którym ma się znajdować.

Zasadniczo wyjmujesz bezpiecznik, który ma stałe zasilanie, wkładasz ten bezpiecznik w jedno z gniazd bezpieczników w adapterze, wkładasz adapter w teraz wolne miejsce w skrzynce bezpieczników i wkładasz bezpiecznik do kamery lub czegokolwiek innego do drugiego gniazda bezpiecznika w adapterze.

W ten sposób wyglądają i kosztują kilka dolarów w sklepie motoryzacyjnym lub elektronicznym.

Attachments

#20 ·
Samochód ma zaledwie 11 stóp długości. Po co ci kamera? Nikt nie pamięta, żeby odwrócić głowę? Spojrzenie przez ramię. Może nawet otworzyć drzwi? No cóż.:rolleyes:

• Like
Reactions: stansoonnapa
#22 ·
Istnieją bezprzewodowe kamery samochodowe zasilane energią słoneczną. Nie jest wymagane żadne okablowanie.

#23 ·
Istnieją bezprzewodowe kamery samochodowe zasilane energią słoneczną. Nie jest wymagane żadne okablowanie.
To już drugi raz w tym wątku, kiedy nie przeczytałeś, dlaczego OP chce konkretnie kamery cofania: aby chronić swoje dziecko. Jedną rzeczą jest przejrzenie posta i odpowiedź bez faktycznego czytania, ale robienie tego w sposób lekceważący to świetny sposób na odstraszenie ludzi z forum.