Fiat 500 Forum banner

Migający licznik kilometrów po instalacji stereo / wyrównaniu Proxy?

14K views 6 replies 3 participants last post by  premier0815  
#1 ·
Zainstalowałem samochodowe radio Android z rynku wtórnego, a licznik kilometrów zaczął migać w trybie akcesoriów i po włączeniu zapłonu. Próbowałem odłączyć ujemny przewód od akumulatora na 15 minut, dwa razy. Próbowałem innego szybkiego rozwiązania, obracając stacyjkę w tryb akcesoriów, włączając i wyłączając światła awaryjne, wyjmując kluczyk i wkładając kluczyk, aby uruchomić samochód.

Myślę, że muszę wykonać wyrównanie Proxy za pomocą aplikacji AlfaOBD na PC, OBDLink MX+ i żółtego kabla.

Czy ktoś ma doświadczenie z tym problemem? Ponieważ AlfaOBD nie ma aplikacji na iPhone'a, przewiduję, że podłączę laptopa do urządzenia OBD przez Bluetooth.

Wszelkie spostrzeżenia będą bardzo mile widziane.

#2 · (Edited)
Nie doświadczyłem tego, ponieważ mam oryginalne stereo, ale mogę zaoferować kilka ogólnych porad.

Po pierwsze, jak doświadczyłeś, zmiana stereo z fabrycznego na aftermarket spowodowała miganie licznika kilometrów.

* Mrugający licznik kilometrów = Samochód wymaga wyrównania Proxy z Alfa OBD lub MES (MultiECUscan).

* Wyrównania Proxy są zalecane do przeprowadzania TYLKO za pośrednictwem PRZEWODOWEGO połączenia z komputerem PC lub MAC.

Powodem tego jest to, że ostatnią rzeczą, której chcesz podczas wyrównywania Proxy, jest „rozłączenie” połączenia Wi-Fi lub Bluetooth, co mogłoby „uszkodzić” Twój ECU (komputer pokładowy pojazdu) z powodu niekompletnej konfiguracji.

Mam nadzieję, że to pomoże i zamknie pętlę, kontynuując ten wątek, w ten sposób inni mogą uczyć się na Twoim doświadczeniu.

Zdjęcia są również sugerowane, ponieważ są warte 1000 słów i kto nie lubi zdjęć?! ;)

#3 ·
Nie doświadczyłem tego, ponieważ mam oryginalne stereo, ale mogę zaoferować kilka ogólnych porad.

Po pierwsze, jak doświadczyłeś, zmiana stereo z fabrycznego na aftermarket spowodowała miganie licznika kilometrów.

* Mrugający licznik kilometrów = Samochód wymaga wyrównania Proxy z Alfa OBD lub MES (MultiECUscan).

* Wyrównania Proxy są zalecane do przeprowadzania TYLKO za pośrednictwem PRZEWODOWEGO połączenia z komputerem PC lub MAC.

Powodem tego jest to, że ostatnią rzeczą, której chcesz, aby wystąpiła podczas wyrównywania Proxy, jest "rozłączenie" połączenia Wi-Fi lub Bluetooth, które mogłoby "uszkodzić" Twój ECU (komputer pokładowy pojazdu) z powodu niekompletnej konfiguracji.

Mam nadzieję, że to pomoże i zamknie pętlę, kontynuując ten wątek, w ten sposób inni będą mogli uczyć się na Twoim doświadczeniu.

Zdjęcia są również sugerowane, ponieważ są warte 1000 słów i kto nie lubi zdjęć?! ;)
Bardzo dziękuję za informacje! W tym tygodniu zdobędę niezbędny sprzęt i mam nadzieję, że to rozwiąże problem.

#6 ·
Może po prostu miałem szczęście (5 razy?), robiąc swoje przez Bluetooth, ale wykonało 4 niekompletne konfiguracje i nadal działało dobrze :unsure:. Musiało wykonać 5 różnych konfiguracji, i dla każdej z nich kończyło ją, a następnie pokazywało tylko "..." na końcu następnej, bez "ukończono". Więc za każdym razem po prostu uruchamiałem ponownie wyrównanie i kończyło następną konfigurację, ale nie następną, aż po 5 wyrównaniach w końcu się zakończyło:

Jestem prawie pewien, że co najmniej jedna lub dwie inne osoby zgłosiły udane wyrównania proxy za pomocą Bluetooth, ale nadal wydaje się rozsądniej użyć kabla, na wszelki wypadek.